A Művész Mozi másfél éve

Sikertörténetnek könyvelhető el a Művész Mozi by Cityplex működése: több mint hatvankétezer látogató, fél évig vetített filmek, 322 cím, új élményforrás Sepsiszentgyörgyön. A nagy népszerűségnek örvendő mozi 2017. január 27-én nyitotta meg kapuit, amely már másfél éve színesíti a város kulturális kínálatát. A mozi másfél évének legnézettebb filmje a Kincsem volt, Herendi Gábor rendezésében, amelyet 77 alkalommal vetítettek és összesen 4410-en láttak.

A filmszínházban a hollywoodi nagyprodukciók mellett helyet kapnak az európai
művészfilmek, köztük magyar és román alkotások. A klasszikus program mellett különleges események is zajlanak. Januárban megünnepelték a magyar és román kultúra napját, amikor hazai és magyarországi filmalkotások voltak láthatók. A rendhagyó filmbemutatókat alkotókkal való találkozás követte. Mindemellett a mozi helyet ad olyan produkcióknak is, amelyekben helyi művészek kaptak szerepet. Ilyen volt például a tavaly a Kostyál Márk rendezte Kojot vagy az idén a Jeles András Rossz árnyék című filmje, amelyeken jelen voltak a filmek rendezői és Mátray László, Orbán Levente valamint Pálffy Tibor színművészek. Az országos Francia Film Fesztivál programja Sepsiszentgyörgyön is látható volt, amikor 3 napon át francia filmeket vetítettek. Gyereknap alkalmából például látható volt a Magyar népmesék és a Mesék Mátyás királyról sorozatokból 6-6 epizód.

A mozi vezetősége kiemelt figyelmet szentel a közönség sorából érkező kéréseknek. Külön kérésre vetítenek iskolás és óvodás csoportoknak animációkat, ifjúsági és ismeretterjesztő filmeket. Idéntől pedig még több magyar szinkronos filmet kínál a mozi nézői számára, átlag heti 12 filmből 4–5 alkotást már magyar szinkronnal láthat a közönség, és ezen kívül még egy magyar alkotást is. Romániában egyetlen mozi, ahol magyar szinkronos filmeket vetítenek.

A magyar ajku nézők nagy örömére sikerült átvinni a törvénykezésen a magyar szinkronos filmek hivatalos vetítését, hiszen tavaly decembereben a képviselőház megszavazta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tette a filmek magyar szinkronos és feliratos változatainak hivatalos vetítését. Az animációk esetében a mozi munkatársai figyelnek arra, hogy a város kicsinyei anyanyelvükön láthassák a rajzfilmeket, ezért hetente két animáció kerül a programba, amelyekből az egyik románul, a másik meg magyarul beszélő.

Januárban ünnepelte a mozi egyéves születésnapját, amelyen premierben vetítették a csíkszeredai származású, magyarországi bankrabló történetét feldolgozó A Viszkis című filmet Ambrus Attila, a címadó személyiség jelenlétében. Az igaz történetet feldolgozó film a legnézettebb produkciónak számít 2018-ban a Művész Mozi by Cityplexben, hiszen 6 hónapon át volt a filmvásznon, összesen 4034-en nézték meg 75 vetítés során. A második legnépszerűbb film idén a Szabadság 50 árnyalata volt, amelyet 27 alkalommal vetített a mozi és összesen 1090-en láttak. A harmadik helyet a Valami Amerika harmadik része foglalja el, összesen 1082 néző látta 47 vetítés során. Ez a három cím vezeti az idén vetített 136 alkotásból álló toplistát.

Az idei első tízben szerepel még a Star Wars: Az utolsó jedik, az Avengers: Infinity, a Jurassic World: Bukott birodalom, Az igazi csoda, a Könyvklub és a Deadpool második része.
Legnézettebb rajzfilm a Lengemesék volt, 997 nézővel és 41 vetítéssel, ezt követi a Nyuszisuli 879 nézővel 54 alkalommal, és népszerű a még mindig műsoron levő Jönnek a kacsák című animáció, amelyet 52 alkalommal vetített a mozi és összesen 532-en látták.

A mozi csapata továbbra is szeretettel várja látogatóit nyári nyitva tartásával: hétköznapokon 15 és 21 óra között, hétvégén pedig 10 és 13, valamint 15 és 21 órák között.