Afis film: 2D Caravaggio: Vérről és lélekről - Román felirattal

2D Caravaggio: Vérről és lélekről - Román felirattal

AG
90 perc
dokumentum film

A filmről

Vérről és lélekről – Caravaggio életét és művészetét bemutató film
„A művészet templomai” ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő epizódja a híres itáliai mester, Caravaggio életpályáját mutatja be a művészetén és személyes küzdelmein keresztül.
A Caravaggio – Vérről és lélekről című film Michelangelo Merisi da Caravaggio pályáját mutatja be munkásságán és személyes küzdelmein keresztül, akinek nem csupán a művészetét, de az egész létét is a fény és az árnyék, a kontrasztok és az ellentmondások, az ihletett zsenialitás és a hideg józanság váltakozása jellemezte.
Roberto Longhi, a legelismertebb Caravaggio-szakértő véleménye szerint a művész munkásságát csak az életrajzával párhuzamosan lehet értelmezni, mivel minden mesterművében személyes tapasztalatai tükröződnek. A negyedik éve zajló sorozat eddigi legsötétebb hangvételű epizódja két irányból közelíti meg forradalmi mestert, aki korának művészeti elvárásai ellen lázadva vált a manierizmus, valamint a 17. század eleji naturalisztikus ábrázolás iskolateremtő képviselőjévé. A művészettörténeti szempontokat elénk táró neves szakértők narrációja a korai festményektől (mint a Beteg Bacchus gyermek és a Gyümölcskosarat tartó fiú) kezdve egészen a római korszakának művein át (Hamiskártyások, Szent Katalin, Judit lefejezi Holofrenészt, valamint a Dávid Góliát fejével) mutatja be az alkotót. A szakértői interjúkat a remekművek csodálatosan részletgazdag közeli felvételei színesítik. A másik megközelítésben a már-már fotószerűen realisztikus csendéletei kerülnek elemzésre, amelyek jellegzetesen szimbolizálják életét és munkásságát, legyen alkotásai témája akár egy gyümölcskosár, egy hangszer, egy kard vagy épp egy börtönrács. Ezek az érzelmekkel teli pillanatok – valamint két különleges filmes képalkotási megoldások segítik a nézőt abban, hogy betekintést nyerjenek Caravaggio elméjébe és lelkébe, szembesülve félelmeivel és az őt ért hatásokkal is.

Van lehetőség kedvezményes csoportos mozivetítésre iskolai osztályok részére. Igény esetén kérjük, írjon nekünk és segítünk az időpont egyeztetésben.

Részletek

Műfaj: dokumentum film

Időtartama: 90 perc

Nyelv: angol

Forgalmazó: Panonia Entertainment

Közönség: AG

Hivatalos Trailer

Szereposztás

Program

 Vasárnap
25.08
Hétfő
26.08
Kedd
27.08
Szerda
28.08
Csütörtök
29.08
Péntek
30.08
Szombat
31.08